Skräck, Pest & Danskjävlar…

Skräckkväll på Stadsbiblioteket – Förord (forord.se)

Tisdag den 5/3 väntar en afton i Skräckens tema (se länk ovan) på Stadsbiblioteket då den litterära plattformen Förord, bjuder in författaren Mats Strandberg (bl.a. ”Cirkeln”, ”Hemmet”, ”Slutet”) och skådespelaren Bahar Pars (”Konferensen”som finns att se på Netflix) till ett samtal. Där lär säkert droppas sådant som Stephen King, bästa skräckfilmen någonsin, skrivkramp m.m. och det är fritt inträde så kom och mys och gotta ner dig i skräck!

En annan bok som den produktive Mats Strandberg gjort är ”Pestblommor” och vill ni läsa ett smakprov ur boken så klicka här!
Boken handlar om Magdalena och hennes lillasyster Ebba som lever i ett pestdrabbat Stockholm på 1710-talet men tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?
Som många av Mats andra böcker rör det sig om mörka hemligheter, ljuva känslor som kan utvecklas till kärlek men där ligger nästan alltid något farligt och ruvar som kan ställa till det för huvudkaraktärerna – så läs, mys & rys denna bok med fina ödesmättade och gripande illustrationer av Elin Sandström!

Ernst-Hugo Järregård i högform i rollen som den svenske överläkaren Stig-Helmer.

Det har varit mycket på temat Skräck i detta blogginlägg och varför inte då det är något som alltid fascinerat människan ända sedan vi började hitta på berättelser vid elden på savannen. Men humor och skräck kan ligga nära varandra i känslospektrat (ni vet att man kan ibland skratta åt något i en skräckfilm, som en motreaktion eller bara för det är löjligt) men det är inte helt lätt att lyckas kombinera dessa båda känsloelement i en bok eller film för den delen.
En som lyckats med det är den danske regissören Lars Von Trier som i mitten av 90-talet gjorde en TV-serie som förutom att driva med stereotyper för våra båda broderfolk på bägge sidorna Öresund, också tog upp ämnen som övernaturlighet, vetenskap, alternativ läkekonst m.m. och skämtade vilt med dessa teman i ett spöklikt ”Riget” (smeknamnet på det danska Rikshospitalet i Köpenhamn).
TV-serien går att hitta på nätet men går också nu i vår upp som teater här i Helsingborg, så den ska jag gå & titta på för som sagt både rys & mys! Sköt om er i snöslusken, läs en bok och ha det gott tills nästa blogginlägg från Olympiabibliotekarien… 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *