Tänk på detta innan du delar ett inlägg i sociala medier.

Jag gillar social medier och de möjligheter som finns med att alla som vill kan dela med sig. Nu menar jag dela med sig av sådant som kan generera kunskap utifrån min intresse område och mitt yrke som Bibliotekarie.
Inlägg på sociala medier är ibland för bra för att var sanna och det gäller därför att förhålla sig källkritiskt till det man läser och fundera en gång extra innan man delar inlägg vidare.

En av mina regler är att aldrig dela inlägg som efterlyser försvunna personer på till exempel Facebook. Citatet från Polisen nedan förklarar varför.

”Efterlysningar och ”dela detta” på Facebook
Det förekommer att privatpersoner efterlyser försvunna människor på Facebook. Men det är inte alltid som den ”försvunne” vill bli hittad. Det finns exempel på ”efterlysningar” som spridits på Facebook för att hitta personer med skyddad identitet.
Om du ska ge tips om en ”försvunnen” person kontakta alltid Polisen på 114 14. Skriv aldrig dessa tips på Facebook eller i andra sociala medier och ring inte privata nummer. Är du osäker på avsändaren – gilla inte statusen och dela inte vidare.

Det förekommer även många falska ”dela detta”-inlägg som spelar på människors rädslor. Till exempel, just nu figurerar ett falskt meddelande om en liga som kidnappar barn i Sverige för att sedan sälja dem utomlands. Om detta vore sant skulle medierna skriva stort om det.
Var därför alltid källkritisk, sök mer information innan du delar vidare.”

Källa: Polisens sida på Facebook

 

/Jenny