Snart är det dags för en teaterpjäs på Helsingborgs stadsteater som handlar om 6 tjejer och tar upp sådant som kärlek, droger, vänskap och svek i ett äkta Hbg…

Så här lyder Teaterns egna presentation om pjäsen hämtad via webbadressen ovan:
”Det är fredagskväll i Helsingborg. Hela stan myllrar av liv. Folk ska ut och klubba. En har blivit dumpad. En annan har blivit kysst för första gången. Och Donken, aka McDonalds, är… tommare än vanligt.
Det här är upptakten till ”Hbg girls” som skildrar några helt vanliga fredagstimmar i sju helt vanliga ungdomars liv. Pjäsen bygger på manusförfattaren EliSophie Andrées intervjuer och samtal med ett 30-tal unga tjejer som hon knutit kontakt med genom Facebook-gruppen ”HBG Tjejer”. Anonymt men öppenhjärtigt avslöjar de sina innersta hemligheter. Vi får möta Mona, Alice, Leila, Baby, Julia, Nicolina och Rosa vars liv på olika sätt flätas samman. Den här fredagskvällen, liksom alla andra fredagskvällar, korsas deras vägar på McDonalds på Knutpunkten och kvällen fylls snart av doften av söta vaniljmilkshakes, gamla rivaler man helst vill glömma och ouppfyllda drömmar.”
Vem vet? Kanske du är en av de som bidragit med dina berättelser och intryck via ”HBG Tjejer” eller visar det sig att någon av Alice, Leila eller Rosa påminner väldigt mycket om någon du känner, och nu får du chansen att uppleva allt detta på en teaterscen nära dig..

Om du tycker att du känner igen namnet EliSophie Andrée så är det inte omöjligt att du lyssnade på henne när EliSophie var här på författarbesök (se bild nedan), eller så kanske du har läst hennes boktriologi ”Girl Gang” som också handlar om ett kompisgäng där svek, lögner och annat fulspel får sina ytterst fatala konsekvenser – och den kan du förstås låna här på Olympiaskolans bibliotek!

En av de senaste utvecklingarna vad gäller AI är en tjänst som Kungliga Biblioteket har tagit fram och som heter ”KB-Whisper”, och låter som hämtat från någon gammal animefilm…
Den är en tal-till-textmodell som innebär en AI-modell tränad på stora mängder data för att lära sig omvandla talat språk till text. Modellen utgår ifrån det amerikanska företaget Open AI:s modell Whisper, men KB:s modell är den första med ordentlig omfattande träning på svenska och är överlägsen sin amerikanska motsvarighet på vårt egna språk.
– Det här är en milstolpe för taligenkänning på svenska. Modellen har tränats på en mycket stor mängd svensk data och har därför en väldigt god kännedom om språket. KB-Whisper är särskilt bra på att stava rätt på svåra svenska orts- och personnamn och komplicerade termer, säger Leonora Vesterbacka, senior data scientist på KB.
Tanken är att förutom användas till kundtjänster via telefoni, undertexter samt hanterandet av medicinska journaler, så lär det komma fler användningsområden med tiden…