
Mats Strandberg är en svensk författare som ofta rör sig i världar präglade av såväl skräck som magi, men alltid med en vardaglig koppling så man kan känna igen sig både i miljön och med karaktärerna. Bokserien för unga som startade med ”Cirkeln” känner säkert många till som en bok man läst en gång på högstadiet eller sett filmatiseringen som kom 2015.
Men nu är det dags för en av hans klassiska skräckhistorier där man kan hitta inspiration från såväl Stephen King som filmer av Wes Craven eller John Carpenter att bli film!
Boken handlar om Joel som återvänder till småstaden där han växte upp. I storstaden där han försökt skapa sig en framtid förstår man att det mest varit problem och därför blir det först som en skön flykt från delar av sitt förgångna, när han måste återvända för att ta hand om sin demenssjuka mamma Monika. Hon ska flytta in på demensboendet Tallskuggan där det visar sig att Joels bästa barndomsvän Nina jobbar, men som han har tappat kontakten med sedan Joel flydde sin barndomsstad. Kompisrelationen är tämligen sårbar och ömtålig och frågan är om den överhuvudtaget är reparabel. Därtill är förhållandet till både hennes nye man samt Joels bror inte det bästa vilket leder till ytterligare spänningar…
Monika blir dock snabbt sämre när hon flyttar in på avdelning D. Hon får våldsamma utbrott och tycks veta och säga sådana saker hon inte borde veta. Även andra gamlingar på hemmet börjar uppvisa väldiga humörsvängningar och onormala beteenden. Och ovanpå allt detta så blir bara förhållandet till Nina, hennes man samt Joels bror mer & mer komplicerat. Vad är det egentligen som händer på hemmet? Joel och Nina måste försöka hitta en väg tillbaka till sina minnen och deras uppväxt ihop, varför det skar sig så kraftigt och se om det går att komma över detta för att tillsammans rädda Monika och sig själva.

På fredag den 21/3 är det Världspoesins dag och den firas för att Unesco 1999 ville synliggöra samt uppmuntra alla till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi. Och här i Helsingborg blir det också aktiviteter som på många andra håll runt vårt klot, och vill man vara med och kanske även läsa sin egen dikt, så är här mer information om vad som händer på Helsingborgs Stadsbibliotek!
När du tittat på ovanstående filmklipp från Youtube så kanske man börjar kolla i kalendern om det närmar sig första april, men detta är faktiskt på fullt allvar och ett möjligt hållbart sätt att lösa många av framtidens utmaningar som väntar mänskligheten…
Svampar är en av de äldsta organiska livsformerna på jorden, men för sin ålder är de trendigare än man kan tro. Dessa komplexa organismer har utgjort underlag för många av dagens ledande tekniska innovationer. Från högteknologisk köttersättning till futuristiska textilier – svampen verkar dyka upp nästan överallt, och byggmaterial är inte heller något undantag.
Ny forskning visar att svamp har unika egenskaper som ett i hög grad förnybart material. På senare år har laboratorieodlad svamp använts på en rad olika sätt, till exempel till att göra akustikpaneler och golv. Tillverkningen utgår då alltid från samma bas, nämligen den del av svampen som kallas mycel.
Mycel är ett material utan påverkan på klimatet och det är till hundra procent organiskt, helt komposterbart och naturligt på alla sätt. Det krävs inte heller mycket energi för att odla det och det går att framställa relativt enkelt, så vem vet om inte bl.a. Myceltegel kan bli framtidens byggmaterial?